Att tala, läsa och skriva svenska är viktigt för alla som bor i Sverige. Alla invandrare har rätt till SFI (Svenska för invandrare) men för alla räcker inte utbildningen till för att kunna behärska det svåra svenska språket. För att öva sig att tala svenska finns i Örebro ett projekt, Eva-projektet. Jag fick en inbjudan att ingå i en grupp av två svenskar och fem invandrare som ska träffas en förmiddag under tio veckor.
Idag började gruppen. Min föreningskamrat Arne och jag ska varje onsdagsförmiddag träffa en grupp med sju invandrare. Uppdraget är att hjälpa dem att öva sig på svenska språket.
De fyra, en man och tre kvinnor, som deltog idag har kommit till Sverige från Irak, Kurdistan, Afganistan och Syrien. tre kvinnor och en man. De har varit i Sverige i mellan 8 och 15 år. Alla har familj med flera barn och i alla familjerna talar alla barnen god svenska medan föräldrarna har svårt att tala och ännu svårare att läsa och skriva svenska. Ingen av deltagarna har arbete och därmed träffar de väldigt sällan svenskar. Jag frågade om de kunde öva sig tala svenska med sina barn, barnen kanske kunde berätta om sin skoldag på svenska. Alla var överens om att det inte alls vore bra att barnen talar svenska hemma, kanske skulle de då glömma sitt hemspråk.
Detta är ett moment 22!
Man frågar sig: hur ska det bli med denna spiral av dåliga språkkunskaper som leder till isolering som leder till fortsatt dåliga språkkunskaper som leder till fortsatt isolering osv?
Det var en rolig och intressant förmiddag. Vi talade om lite av varje, bl a om klimatet i deras hemländer, om värme och kyla. I Irak och Syrien går man inte utomhus mellan kl 7 och 19 sex månader av året. På dagen är det 45-50 grader och man sitter inne och väntar på svalkan. I Afganistan är det regn tre månader och snö fyra månader men varmt i januari och februari.
Det ska bli roligt att träffa gruppen igen nästa onsdag!
onsdag 9 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar