måndag 19 april 2010

Gles bloggning

Vad är detta?

I vinprovarsalen (men utan vinprovning)

Ridå i vinprovarsalen. Enligt guiden kostade den 1 miljon kr!


Bian i Mästarnas Park


Allt glesare blir det mellan blogginläggen. Är det så att tiden går fortare och fortare ju äldre man blir - så att man inte ens hinner med att skriva några rader i sin blogg? Eller är det månntro så att tiden för "sociala media" är konstant och att mitt relativt nya engagemang i Facebook konkurrerar med bloggandet. Dags att välja kanske!
Hela veckoslutet har vi haft gäster: Lars och Bian har varit på besök och aktiviteterna har avlöst varandra. I fredags promenad i naturen runt Naturens Hus och beskådande av den nya bron över Svartån. Blommande vårlök, Hjälmaren full av sjöfågel.
På kvällen middag och, till min särskilt stora glädje, lite sällskapsspel.
På lördagen åt vi lång frukost. Sedan kom Staffan och hämtade Zorro och de for ut på äventyr som räckte hela dagen. Vi andra for iväg till Grythyttan med visning av Måltidens Hus och lunch på gästgivaregården i Grythyttan. I Måltidens Hus fick vi en god guidning och fick veta att det där finns inskrivet 500 studenter, som studerar till antingen hotell och värdskap, kockar eller sommelierer. Avancerad utrustning och ett fantastiskt kokboksbibliotek.
Sedan for vi vidare till Hällefors och tittade på skulpturerna i Mästarnas park. Sen middag och därefter tittade Klas, Lars och Staffan på Millenium-film på TV och Bian och jag, som inte är så mycket för våld i rutan, ägnade oss åt bokprat.
Igår, söndag, gjorde vi utflykt till Trystorps ekäng. Där blommar både blå- och vitsippor, vårlök, lungört och tibast. Så vackert. Solen tittade fram då och då och vi hade kaffe med oss - vad kan man mer begära på våren?
Sedan for Lars och Bian iväg med bussen. Själv tog jag mig samman och gottgjorde det jag borde gjort för flera dagar sedan: skrev en reservation till ett beslut i Nämnden för funktionshindrade och en debattartikel, vilket är en hemläxa i skrivargruppen där jag ingår. Debattartikeln handlar om betydelsen av att det tillskapas ett kontinuerligt stöd för personer med funktionsnedsättning i deras roll som arbetstagare. Debattartikeln ska nu användas i skrivarkursen och gås igenom enligt konstens alla regler: är den kort nog, är den tydlig, finns en tes, finns högst tre argument...
Idag lång promenad på förmiddagen och lång promenad på eftermiddagen med Zorro. Vackert väder, mycket blommor i folks rabatter: scilla, snödroppar, krokus, tulpaner.
I morgon far jag iväg till Oskarshamn, på onsdag har Katarina lovat grillkväll med de tre barnbarnspojkarna!
Och vad är föremålet på den översta bilden? Jo, en bestickputsare! Man stoppar i knivar, gafflar och skedar i ett hål på kortsidan. Antagligen har man också fin sand i behållaren eller något annat som putsar besticken när man vevar runt. Häftigt!






torsdag 15 april 2010

Krokus vid Södra station



Ett säkert vårtecken är mattan av blå och vita krokus i parken vid Södra station - bara ett stenkast från där vi bor. Nu i eftermiddag tog jag en bild av härligheten med min mobil. Se själv hur vackert det är.
Så vill jag gärna visa en bild från Vivans, Anitas och min firning på Lerbäcks teater. En fin kväll, med äkta buskisteater och väldigt god mat. På hemvägen talade vi om hur vi ska fira vår 15-årsdag - om fem år.
Dagen har varit fylld av praktiska bestyr. Klas är i Stockholm och förlustar sig. Zorro och jag följde honom till bussen tidigt i morse. När vi kom hem ringde markisfirman, leverans idag på förmiddagen. Absolut, de kunde inte ens vänta till eftermiddagen. Vi hade ju bestämt med Lena och Eivor och alla fyra hundarna att vi äntligen skulle ha fikastund i skogen. Markiskillarna kom, vi lämnade dem åt deras öde och for iväg med termos och mackor. Lång promenad och hundar som badade i skogstjärnen - vilket var välbehövligt eftersom Zorro och en av labradorerna hade rullat sig i något äckligt och smetigt. Och en skön stund med kaffe och macka på en bänk vid Frälsningsarméns stuga mitt i skogen.
När vi kom hem bakade jag, i flygande fläng, en chokladtårta och en kardemummakaka innan jag tog mig samman och städade undan alla sågspån efter markiskillarnas framfart. Så gick jag och köpte ett par vårskor - hoppas knölen på foten ryms i dem även på sikt. Sedan en kopp kaffe på balkongen och så ut med Zorro på en timmes promenad uppströms och nedströms ån. Det var väldigt vad jag har hunnit med mycket idag, jag blir själv lite förvånad.
Det slår mig att mitt liv är synnerligen varierande. Idag bara praktiskt jobb och sköna promenader. Igår politik hela dagen från kl 10 till kl 17. I helgen besök av Lars och Bian och utflykter med dem. I nästa vecka tre dagar i Oskarshamn hos Katarina och pojkarna. Långtråkigt är inte mitt liv!
Men en sak klarar jag inte av utan skjuter upp och skjuter upp: att skriva en debattartikel enligt konstens alla regler. I valrörelsen nu ingår jag i en skrivargrupp. Vid en första träff fick vi lära oss hur man skriver en slagkraftig artikel. Det är OK, jag förstår precis och vet också att jag vill skriva om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Men inspirationen tryter. Jag inser att jag måste följa Birgits råd: sätt dig vid datorn två timmar och se vad det blir. Ska försöka.
Men nu ska jag ta med Zorro och gå och möta Klas vid Sthmsbussen.

söndag 11 april 2010

Solig söndag

En sån dag! Sol, blå himmel utan ett enda moln. Vid Södra station är mattan med blå krokus utrullad, helt fantastisk. I Stadsparken fullt av krokus och de första tulpanerna. Påskliljorna på väg med stora knoppar. Jag längtar till våra krokusar, våra scillor, våra påskliljor på Stora Askö. Men det hinner bli Kristi Him innan vi kommer dit... Är körsbärsträden utslagna då?
Igår och idag har Klas varit på distriktskongress (S) i Kumla. Jag och Zorro var igår på månadens lagottoträff uppe i Kilsbergen. Sju glada hundar rusade av och an, glada att återses. Idag for vi, jag och Zorro, till vårt vanliga viste i Pilängen. Med oss hade vi kaffe och var sin macka med ost. Först vandrade vi tillsammans med Eivor och hennes hundar, sedan gick vi till en solig plats för vår picknick. En halvtimme satt vi i solen, sedan tröttnade Zorro och vi vandrade vidare. Men en härlig halvtimme!
I torsdags firade Anita, Vivan och jag vår 15-åriga vänskap. Vi hade bokat in oss på Lerbäcks teater, buskis, med en fantastisk god middag. En så trevlig kväll!
Nu ny vecka, fylld av politiska möten.

onsdag 7 april 2010

Kväll i flärd...

I kväll har jag varit på modevisning med vin och vimmel. Det var modebutiken Eva som bjöd in sina kunder. Jag gick dit med Kerstin. Vi blandade oss med 98 andra kvinnor i ganska hög medelålder. Grannar var där, vänner och bekanta och dessutom många bekanta ansikten som jag inte kunde placera. Ett glas vin, nötter och frukt bjöds det på - och mannekänguppvisning. 20 % på alla köp under kvällen. Kerstin och jag köpte var sin vårjacka och vi blev båda nöjda. Roligt att för en gångs skull delta i sånt här evenemang!
Innan vi gick till Eva-kvällen så kom Kerstin hit och hälsade på "fadderbarnet" Zorro. De har inte setts på ganska länge och Zorro blev alldeles utom sig av glädje.
Dessförinnan aktivitet av mer allvarligt slag: sammanträde i Programnämnd Social Välfärd. Vi fick information om flera projekt som handlar om arbete och social habilitering för personer med ADHD resp för unga med psykisk dålig hälsa. Inriktningen är tillträde till arbetslivet. Mitt stora bekymmer är dock vad som händer efter projektet med dem som får ett arbete men behöver mycket och "evigt" stöd för att behålla det. Jag vädrade min oro men tror inte precis att jag fick något gensvar. Dock läste jag i Svensk Handikapptidskrift en artikel av Ylva Johansson (välfärdspolitisk talesperson (S)) där hon listar en hel rad insatser för att få fler personer med funktionsnedsättning i arbete. I hennes förslag finns stödbehovet med och alltså tankar om hur det ska lösas. Jag grunnar över hur jag ska dra mitt strå till stacken: lobbyverksamhet (fast lokalt gör det ingen verkan) eller debattartikel kan var något att tänka på...
Men nu ramlar ögonlocken så sakteliga ner så jag slutar genast att tänka.

måndag 5 april 2010

Ofrivillig vinterbadare

Det är Zorro det gäller! Igår, på vår sedvanliga skogspromenad, kom vi som ofta fram till en liten skogstjärn, täckt av is. Zorro rusade ut på isen, hann till mitten när isen brast och han druttade i. Det var inte så djupt utan han stog på botten med bakbenen och hade överkroppen och frambenen på iskanten. Men där stog han, alldeles tyst och lugn! Vi gick runt tjärnen, isen såg lite tunnare ut på andra sidan, och lockade på Zorro som då gjorde en ränna fram till strandkanten. Så kom han upp ur vattnet, klappades om av oss, ruskade på sig och fortsatte springa med de andra hundarna. Jag inser att jag tänkt rätt när jag varit noga med att hålla honom kopplad när vi vandrat längs Svartån... Och hur ska en hund, med fattningsförmåga som en treåring, förstå att isen är förrädisk!
Idag snöar det ymnigt. Jag tycker att det kunde räcka nu. Igår sol och värme, alltså äkta aprilväder.
Igår, i värmen på balkongen, läste jag ut en bok som jag gärna vill rekommendera. Sara Kadefors, en för mig tidigare okänd författare, har skrivit den. Borta bäst heter den. Den ingår i Akademibokhandelns litteraturcirkel, där den presenteras som en roman som tar upp "viktiga frågor om samhället och den kultur vi lever i, som den ökande konsumtionshetsen och vår syn på samhällets utslagna. Den är träffande, humoristisk och sorglig, och befriande fri från svartvita schabloner." Men själv skulle jag vilja sammanfatta boken genom att citera Karin Boye i dikten Du ska tacka dina gudar (hoppas jag minns rätt):
Du ska tacka dina gudar
om de bryter bort ditt skal
Verklighet och kärna
blir ditt enda val.
Så kan det vara! Nu ska jag fortsätta läsa Jonas Gardells Om Gud. Men först ut i skogen på förmiddagspromenad med Klas och Zorro.

lördag 3 april 2010

Påskafton

Lite tråkigt, faktiskt, att inte fira påsk på Askö - det är väl första gången på alla dessa snart 20 år som vi haft vårt vår- och sommarviste där. Mycket tråkigt, förstås, att inte fira påsk med ens något barn och något barnbarn. Men så är det både med det ena och det andra. Påsken ÄR tidig i år och säkert kall i vårt vinterövergivna hus. Här, i Örebro, är det bekvämt i vår lägenhet, där vi så sakteliga stänger av värmeelementen. Förmiddagarna i Pilängen tillsammans med Zorros fyra hundkamrater och deras mattar, lunch, tupplur, eftermiddagspromenad. Middag enligt nya recept, ett gott glas vin. Nu har vi ätit påskgodis, lite för mycket...
I eftermiddags tog vi en tur till Oset, vårt naturskyddsområde vid Hjälmaren. Vid Hjälmarstranden satt vi en stund på en bänk och njöt av solen. Ett sällskap hade grillat korv och en överbliven korv med bröd hade blivit liggande så att Zorro omgående hittade den och slök den i ett nafs! En i sällskapet ropade "så bra att den kom till nytta". Och det gjorde den alltså.
Vårt gamla olivträd har fört en tynande tillvaro i vinter och ser lite ankommet ut. Vi har köpt två nya idag, ett på Plantagen, dit vi for för att köpa jord. Det så också lite tynande ut men kostade 350 kr. Sedan for vi till Blomsterlandet för att köpa särskid olivträdsjord och d:o näring. Där sålde de pigga olivträd med oliver för 299 kr. Jag köpte ett och nu har vi alltså tre stycken i varierande tillstånd - men med särskild olivträdsnäring som kanske får dem alla tre att må bra!
Så har jag förodlat dahlior och fresia. Till Kristihimmelfärdshelgen far jag till Askö, oberoende av om andra följer med...