tisdag 2 december 2008

Tänd ett ljus

Det har varit första advent. Klas och jag hade gjort alla traditionella förberedelser: köpt mossa och gjort i ordning adventsljusstaken, tagit fram de båda elljusstakarna, en för köket, en för mitt arbetsrum, satt upp adventsstjärnan i köksfönstret och ljusgirland på balkonen. Och till sist vandrat iväg till Wadköpings julmarknad och köpt en krans för ytterdörren. Och den gamla julkaktusen står i full blom!
I år blev det mer advent än det brukar vara. En av grannarna, folk med stor musikalitet, hade bjudit in oss alla i övriga husets 32 lägenheter till adventskaffe med -sånger. Hur skulle vi allihop få plats, var min stora undran. Det visade sig dock inte vara något problem, med värdfolket var vi tio personer. Och vi sjöng och sjöng med pianoackompanjemang av värdinnan.
Den näst sista sången vi sjöng var Tänd ett ljus och jag har aldrig tänkt på att den kan säga så mycket, just nu inte minst till alla dem som drabbas av oron på arbetsmarknaden, alla ungdomar som inte kommer in där och alla redan anställda som hotas av varsel och uppsägningar. Det har varit dåliga tider förr och de har gått över i goda men hur visst är det en tröst för ett tigerhjärta.

I alla fall: Tänd ett ljus:
Tänd ett ljus och låt det brinna
låt aldrig hoppet försvinna
det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.
Tänd ett ljus för allt du tror på
för den här planeten vi bor på.
Tänd ett ljus för jordens barn.

Inga kommentarer: