tisdag 31 mars 2009

Zorro är nyklippt!

Före
Efter



Vi har just varit och fått Zorro klippt. Vinterpälsen blev för otymplig och väldigt svår att hålla ren - men när jag tittar på bilderna här ovan så var den ju fin ändå. Förändringen blev betydande, se bara på bilden "efter". 600 kronor kostade kalaset men då ingick också öronrensning. Nu ska det hålla sig tills i höst, försäkrade klippdamen, och jag får väl hålla efter med saxen. Men aktivitetsledaren i Lagottoklubben, som vi ska träffa på lördag, kommer INTE att ge sitt godkännande till den nya frisyren.
Idag är det tisdag. Det är vår i luften, snön har smält och gatorna är torra. Veckoslutet var synnerligen trevligt med besök av Katarina, Anne och Johannes. Johannes umgicks mest med en f d klasskamrat, en trevlig tjej med en trevlig kompis, båda bjöd vi på middag i lördags. Vi damer har ägnat mycket tid åt shopping - dock inte handlat så mycket. På lördagskvällen var vi tillsammans med Klas och lyssnade på Eldkvarn, en ny bekantskap för oss alla. Alla uppskattade kvällen väldigt mycket!
På söndagen for Katarina, Anne, jag och Zorro iväg till Karlslund - trevligt att få visa dem våra vanligaste promenadvägar. Sedan åt vi lunch och sedan for de hem. På kvällen gick Klas och jag på konsert i Betelkyrkan, stycken av Mendelsohn framfördes. En ung flicka sjöng solo alldeles fantastiskt.
Igår, måndag, var det dags för stavgång med Britta, skön motion och trevlig samvaro. Efter det var det politik för hela slanten: presidium i nämnden för funktionshindrade, gruppmöte S/V i Programnämnd Social Välfärd och till sist det trevligaste av allt: styrelsemöte i vår s-förening. Se bilder därifrån. Den enda personen, som inte ingår i föreningen är den unge mannen på Ewonnes arm, Arvid heter han.





söndag 22 mars 2009

Aktiesparklubben Skotten


I nio år har Aktiesparklubben Skotten funnits. Sju tappra arbetskamrater (från början var vi åtta), som nu är f d arbetskamrater, har varje månad sparat en liten peng och tillsammans beslutat vilka aktier vi skulle köpa. Varje år har vi haft årsmöte, beslutat om styrelse och ansvarsfrihet, vissa år glatt oss åt vårt resultat, vissa år bekymrat skakat på våra huvuden. Idag har vi haft årsmöte, den här gången i Mariefred, dit en i klubben flyttat. Den här gången skakade vi som allra mest på våra huvuden för vårt lilla kapital har näst intill halverats!
Men vi har haft en så trevlig dag, tittat på konst i Grafikens hus, vandrat genom den lilla staden, ätit gott och skrattat mycket - och med stort allvar funderat över placeringar och företags uppgång och fall.
Gunnel, vår värdinna, tog bilder. Se bilden här ovan från våra årsmötesförhandlingar. På bilden ser man Janne, jag, Ove, Åke och Tommy.

Släktforskning om hundar

Farmor Matisse

Farfar Tumnus

Pappa Mumi

De som läst min bloggprofil vet att jag är en intresserad släktforskare - men det gäller ju mänskliga anor. Men igår råkade jag komma till hemsidan för Zorros fädernesläkt och där, förstår Ni, hittade jag bilder av Zorros far och farföräldrar, alla lika vita som Zorro. Hans mamma är ju chokladbrun och bor i Västergötland. Pappan är dansk. På den danska kennelns hemsida fick man också veta en hel del om hur de är: vänliga, sociala, glada.
Men hans pappa, som kallas Mumi men egentligen heter Cristallo, beskrivs också som den "ikke den allermodigste i denne verden". Zorro har nog ärvt lite av den egenskapen, den visar sig när han träffar på okända hundar.
Farfar heter Cryout men kallas Tumnus. Han var den allra första lagotton i Danmark, direktimporterad från rasens hemland Italien. Farmor heter Matisse och är också född och uppvuxen i Italien.
Jag kan inte låta bli att ta in en bild av vardera Zorros pappa, hans farfar och hans farmor. Själv tycker jag att han mest liknar farmor.

fredag 20 mars 2009

Emma och vårdagjämningen

Idag är det vårdagjämning - efterlängtad. Men brukar inte vårdagjämningen vara den 21 mars? Jag tror det för jag minns en person, som förlänge sedan presenterade sig så här: Jag heter Bengt och är född på vårdagjämningen och jag är glad över att inte vara född på höstdagjämningen för då skulle jag ha hetat Tekla!
I morgon är det Bengt-dagen!
I min 5-årskalender står för den här dagen förra året att det vid Södra station fanns en matta av utslagna krokusar. Vi är inte där än i år! Men det kommer ju!
Idag har Klas och jag och Zorro, som vanligt kan man säga, varit ute i Karlslundsskogen. Mikael med lagotton Bliss var med och hundarna skuttade ömsom tillsammans, ömsom var för sig. Vi tvåbenta skuttade mindre och använde i stället stor energi åt att inte halka omkull på de isbelagda skogsvägarna.
Igår var jag på bio - en födelsedagspresent från Anita och Vivan. Jag fick bestämma film. Det var ganska lätt eftersom vi skulle gå på tidig föreställning. Då fanns det två att välja mellan: Mammut och Benjamin Button. Jag valde Mammut. Den var engagerande, emellanåt så engagerande att det var nästan outhärdligt att sitta kvar... Barn som far illa är särskilt förfärligt att se på film.
Ett nytt litet barn har fötts: jag fick precis nu en bild med e-posten från Gösta, som just blivit morfar till en liten Emma.
Så har jag pratat med Katarina, som hade idel glada budskap: hennes rygg blir långsamt bättre, Magnus börjar snart ett fast jobb och han och Anne-Sophie har därmed sett sig ha möjlighet att hyra lägenhet, Johannes har fått sommarjobb. David, som läser svenska på högskolan i Kalmar, befriar min bokhylla från Strindberg, Stagnelius, Bellman, AM Lenngran och Goethes Faust. Och nästa fredag kommer de hit, Katarina, Anne och Johannes.

onsdag 18 mars 2009

Om namn

Här en bild av den förste Ekelund i släkten, Nils Persson Ekelund, omgiven av sina
föräldrar Per Nilsson och Gertrud Månsdotter. Bilden är nog c:a 135 år gammal.

Min systerdotter Elisabeth filosoferar i sin blogg om namn: ska man byta för- eller efternamn och i så fall till vad. Hon prövar våra släktnamn Löfgren, Ekelund, Trybom till sitt förnamn. Vad är väl efternamn annat än ett sätt att särskilja en Elisabeth från en annan? Martin och Christina, som båda hette Pettersson innan de gifte sig (den ena med ett t, den andra med två) tog sig ett mer särskiljande namn, Christinas mammas flicknamn. Vårt Löfgren togs av Jöns Persson Löfgren, född 1853, när han var skräddaregesäll. Hans far hette Pehr Mattsson och var torpare. Namnet Ekelund kom till släkten genom Nils Persson Ekelund, också han skräddare i Skåne, född 1854. Och namnet Trybom togs av Peter Månsson Trybom, född 1737. Han var skeppare, född i Tryserum, därav namnet.
Se bilden av Nils Persson Ekelund här ovan. Han är Elisabeths (och hennes syskons och kusiners) mormors farfar. Han dog ung, bara 32 år gammal.

måndag 16 mars 2009

Vårstädning

Vårstädningen lejer vi bort i år! Jag har just ringt till städfirman Städson som kommer nästa måndag med två killar för att tvätta fönster och två tjejer för att städa resten. Pragmatiker som jag är, är jag tacksam mot den borgerliga regeringen för att de står för hälften av kostnaden... Nu undrar jag om vi ska göra som i barndomshemmet: då städade vi frenetiskt innan fru Engström skulle komma. Minns Du, Stajne?
Nu ska jag snart gå till min litteraturcirkel. Att träffa tjejerna där är ett lyft alldeles bortsett från boksamtalet.
Sedan är det slutmöte i "avtalsgruppen", politisk grupp med uppdrag att hitta goda former för kommunens stöd till föreningar.
Så eftermiddagspromenad med Zorro och till slut är det Arbetarekommunens årsmöte där jag ska vara sekreterare och stå för protokollskrivningen.
Så der min vardag ut idag.

söndag 15 mars 2009

Första vårdagen?

Lagotton Bliss och lagotton Zorros svans

På språng

På förmiddagen, när vi gjorde vår sedvanliga utflykt till Karlslundsskogen, var det fortfarande vårvinter. På eftermiddagen då Zorro och jag tog en promenad längs Svartån var det plötsligt vår. Balkongdörren har stått öppen, balkongen är nystädad och pelargonerna ju omplanterade. I rabatter längs vår väg blommade rikligt med vintergäck. Scillan är i antågande, tänk om den redan blommar i vårt dike på St Askö...
Karlslundsutflykten gjorde Klas, jag och Zorro tillsammans med Mikael och Bliss. Hundarna gillar varandra, springer i kapp och leker jättebra tillsammans. Jag försökte fotografera dem tillsammans men de stannade inte länge nog för att fastna på samma bild. Den bild som tydligast visar Bliss visar också Zorros svans och den är ju fin den också... Bliss är fortfarande valp, 10 månader.
Vi har städat (Klas och jag) och lagat mat (Klas). Jag har förberett veckans aktiviteter inom politiken, skrivit ut, läst på. Jag har ringt Katarina, som har lite mindre ont av sin bäckenlåsning. Om två veckor är hon, Anne och Johannes här - om det går att åka buss.
Nu ska jag läsa en stump ur Eva Franchells bok Väninnan -rapport från Rosenbad. Intressant att få en inblick i livet där. Inte kunde jag ana att allt är så formellt och hierarkiskt ordnat - vem som ska åka i vilket flygplan, vem som ska åka i första, andra etc bilen efter statsministern, ven som ska beordra vad till vem, hur rädda alla blir när Göran Persson är missnöjd etc.
Och så fyller mitt sykonbarnbarn Eddie, son till Elisabeth och Mats, tre år. Jag var med på hans dop, det känns som i förrgår... Han var klädd i den dopklänning som min mamma sydde till sitt första barnbarn Katarina för hemskt många år sedan. Därefter har alla hennes barnbarn och barnbarnsbarn (utom ett som bar en dopklänning från sin fars sida) döpts i den klänningen, hastigt räknar jag efter och får det till 17 barn. Det går att kontrollera eftersom alla barnens namn står broderade längs knappraden baktill.





lördag 14 mars 2009

Garderobsrensning

Idag känner jag mig duktig! Jag har planterat om mina pelargoner, som vinterförvarats på den inglasade balkongen. En enda hade dött under förvaringen, de andra hade alla fräscha ljusgröna blad. Nu gäller det att det inte blir jättemånga minusgrader så att de sprider sig till balkongen. Idag var det i alla fall + 6 grader, så vi går nog mot våren...
Så har jag alltså haft garderobsrensning. Mitt mål var att rensa ut 10 plagg men jag lyckades med 15! Det allra mesta var kläder som är för stora - och jag SKA inte ha så stora kläder mer. Några plagg var rena nostalgiplaggen andra hade kostat mycket pengar, som jag i alla fall inte kommer att sätta på mig. Så alltihop finns nu i ett par kassar på väg till Röda Korset! En klänning hittade jag i garderoben, jag fick den för länge sedan i födelsedagspresent av Klas. På etiketten står "konsthantverk" och den köptes i en butik på Västerlånggatan. Jag kunde inte göra mig av med den, ska pröva om den blir mer användbar om jag lägger upp den någon decimeter.
Ja, så har vi varit med Zorro i Karlslundsskogen som vanligt. Eivor kom med sina hundar Stina och Kerstin. Zorro och Stina gav sig iväg på upptäcktsfärd i skogen och det dröjde en evighet, tyckte vi, innan de dök upp blöta och jättesmutsiga. De talade inte om vilka äventyr de varit ute på...

fredag 13 mars 2009

Om katten Ragnar

Geges och Sigges fina röda katt är död. Han var gammal, fick diabetes och därför insulin (t o m som injektion). Så blev han sämre och sämre. Veterinären diagnostiserade en tumör och nu lever han inte längre. Elisabeth skriver så fint om honom och hans nya liv i katthimlen. Hon illustrerar med en bild från hans krafts dagar - en så vacker katt.
Birgits farmor Klara - syster till min mormors mor Lotten - brukade säga (har Birgit berättat): Man ska inte gråta över luden tass. Det ÄR lättare sagt än gjort, visserligen ett djur men ändå en familjemedlem. Detta känner jag klart och tydligt först nu när jag själv har en hund som familjemedlem. Men det är också som min väninna Sif säger: man måste orka med att låta ett djur avsluta sitt liv när det blir obotat sjukt - av hänsyn till djuret. Och det har ju Gege och Sigge mäktat med nu. Och det är klart att de är ledsna.

torsdag 12 mars 2009

Med tummen mitt i handen...

Rubriken ska inte uttydas bokstavlig utan är tecken på frustration över min tekniska oförmåga då det gäller datorer. Idag skulle jag hjälpa Britta att föra över foton från kamera till pc och därifrån till cd. Hon har faktiskt ett konstigt bildbehandlingsprogram, men ändå. Efter två timmars tålmodigt prövande så ringde Britta till en kille (typiskt!) som dirigerade mig rätt på ett par minuter.
Och nu har jag dag efter dag försökt komma tillrätta med min politiska blogg. Jag vill ju absolut använda mig av länkar till olika artiklar för att kommentera och diskutera dem. Trots vänligt bistånd från Elisabeth så fattar jag noll och ingenting. Jag vill också skapa ett räkneverk och har sett förekomsten av ett sådant i två blogspotbloggar men inte lyckas jag trots tålmodigt letande och prövande och allt möjligt och omöjligt klickande här och där.
Annars har dagen varit bra, väldigt trevligt presidiemöte på förmiddagen, skön promenad med Zorro på eftermiddagen, god middag som Klas lagade medan jag ägnade mig åt Brittas dator och så Antikrundan, mitt favoritprogram.
Och Katarina sms:ade att Magnus fått ett fast jobb!
Nu tack och godnatt!

onsdag 11 mars 2009

Trafikövervakning mm




Tur för trafiken på Rudbecksgatan att det finns en Zorro här på vår balkong, som tur är är balkongen inglasad. Vi har ställt vårt balkongbord i balkongens hörn och lagt en fårfäll på bordet. Detta är Zorros favoritplats. Hit söker han sig gärna för att filosofera (gör hundar det?), gnaga på sina tuggrullar och, först och främst, kolla att det går juste till nere på gatan. Om hundar går förbi på trottoaren eller om det kommer skateboard- eller inlinesåkare blir Zorro väldigt upprörd och skäller ut dem. Eller också skäller han för att jag ska komma ut och dela upplevelsen med honom... Jag brukar göra det. Se bilden av honom och observera den lilla tuggbensresten som han har på tassen.
Trevligt med födelsedagar som firas om och om igen - det skrev jag redan efter i fredags och lördags. Idag har vi haft sammanträde i nämnden för funktionshindrade. Sammanträdet avslutades med att ordföranden från nämnden överlämnade en så vacker blombukett. Rart! Se bara på bilden.
Jag har börjat läsa Eva Franchells bok Väninnan. "Väninnan" är Anna Lindh och Eva Franchell var hennes pressekreterare och var med på NK när Anna Lindh mördades. Hon berättar fritt om med enkelt språk om livet i maktens boning, har ingen plats där längre och tydligen ingen önskan att skydda och censurera.






måndag 9 mars 2009

Ett veckoslut i mars

Birgit och Klas hos Ingrid och Janne midsommarafton 2008
Det regnade den dagen men när det hade slutat kom en vacker regnbåge fram

Måndag morgon. Jag har just varit ute på kiss- och bajspromenad med Zorro. Lite vår i luften, +2. Gatorna torra men smutsig snö i trottoarkanterna.
Innehållsrikt veckoslut. När jag berättar om det så förstår alla att det inte blivit tid för bloggskrivning.
I fredags kväll: teater med Britta och hennes styvdotter Nettan. Födelsedagspresent från Britta och Liisa, som dock tyvärr är sjuk och inte kunde följa med. Vi såg Anna, Hanna och Johanna, pjäs inspirerad av Marianne Fredrikssons bok. Skildrar kvinnors villkor genom generationerna, från 1800-talet horkåpa om man får barn utom äktenskapet till dagens generation med dator och egna krav på självförverkligande.
Lördagen började med träff i lagottoklubben. Härligt med alla dess lockiga hundar som springer tillsammans i skogen, sams och glada.
Middag hos Kerstin och Marcus, födelsedagspresent från dem, tillsammans med Birgit som är på besök. Klas med förstås men inte Zorro (vad säger Du om det, Kerstin). Paella och rött vin, mmm, och så trevlig samvaro. När vi gick hem sade Klas att det känns som att komma hem när vi träffar dem alla tre. Och jag instämde förstås.
Söndagen inledde Klas, jag och Zorro i Karlslundsskogen. Vi mötte Zorros lekkamrat Dino och de kultrade runt i snön - hela tiden på Dinos villkor, han är avgjort högst i rang. På eftermiddagen var det bridge för Kerstin och Marcus. Före bridgen kom de till oss tillsammans med Birgit och åt grönkålspaj med laxsås. Birgit stannade tills bridgen var slut och det var härligt att få "rå om" henne så länge. Släktkänsla eller personkemi, i alla fall känner jag att vi står varandra nära. Jag vet att det är återgäldat, läs här den haiku som jag fick i lördags:

I dov och mörk tid
kom ofta nya släkten
med glimtar av ljus.

torsdag 5 mars 2009

En bra dag!

Snart sovdags för två- och fyrbenta! När jag tänker tillbaka på dagen så känner jag mig så nöjd. Den började med lång morgonpromenad med Zorro längs Svartån uppåt och nedåt. Både Klas och jag skulle vara borta hela förmiddagen och promenaden skulle bli både kiss- och motionspromenad. Så träff i den politiska "Avtalsgruppen" med fri och livlig diskussion. På em e-post från en av deltagarna "roligt att jobba ihop med dig igen". Gladde mig, förstås.
Lunch på rester från igår, enkelt hopkommet. Så skogspromenad med Zorro i Karlslundsskogen. Medan Zorro gick på upptäcktsfärd ringde jag till Katarina, som har fått ryggskott, har jätteont men i alla fall ett tätt nätverk som pysslar om sig.
Senare gick Klas på studiecirkelträff om EU och jag ägnade en stund åt släktforskning. Så in med Zorro i bilen och iväg för att hämta Klas och så for vi alla till Åsa för styrelsemöte i s-föreningen. Ett såå trevligt gäng i den styrelsen, så bra samarbete och så god stämning och så konstruktiva vi är tillsammans.
Det kom ett brev från kusin Jan. Roligt att höra av honom även om brevet egentligen handlade om att förstärka kassan för mormors gravvård. Jan skickade också med ett brev som jag, som 8-åring, skrev till mormor. I brevet tackade jag för födelsedagspresenten, ett par vantar och tre kronor. Jag minns vantarna, mormor stickade flitigt och höll alla barnbarnen med vantar, sockor och t o m långa ullstrumpor - de stacks, vill jag minnas!
Nu är det kväll, lite runt går det i huvudet efter alla upplevelser.

tisdag 3 mars 2009

Pantertanter


Idag var det dag igen, pantertanternas lunch. Från början träffades vi och diskuterade äldreomsorgens utveckling i Örebro, deltog tillsammans i utbildningar, tänkte många bra tankar och föreslog bra saker. Våra tankar noterade vi i en stor bok med en panter utanpå - därför kallade vi oss, inte pantertanterna, utan pantrarna. Nu har femton år gått och vi tillstår att vi har blivit lite av tanter, men bara lite... Idag kunde vi konstatera att det som i Örebro blev seniorbostäder nu kallas "trygghetsbostäder" i en statlig utredning - men hela konceptet är det som vi utformade för över tio år sedan. Ha!
Lite är vi fortfarande med i utvecklingen, Vivan i styrelsen för seniorboendet Nära till, Anita hjälper husmödrarna i Stiftelsen Hem för Gamla att utvecklas och jag i programnämn Social Välfärd.
Så här ser vi ut efter femton års pantertillvaro...

måndag 2 mars 2009

Mma Ramotswe - en tänkare

Jag har just läst ut Alexander McCall Smiths bok Miraklet på Speedy Motors. Huvudpersonen är ju den innehavaren av den kvinnliga detektivbyrån och alltihop tilldrar sig i Botswana. Hon är så lågmält klok, Mma Ramotswe. Så här säger hon till sin man, som förgäves hoppats på ett stort mirakel i ett alldeles speciellt avseende.
"Det är inte alls dåraktigt att hoppas på mirakler. ... Det sker många mirakler". Han frågade hene vad hon menade, och hon förklarade. Det hade skett ett mirakel på Speedy Motors medan han var borta. En kvinna hade letat efter någon som kunde bli hennes famiilj och hon hade hittat honom. ... Och så hade det varit dessa livgivande regn, som hade förvandlat Botswana från brunt till grönt och som skulle göra boskapen fet inom några dagar. Allt det här var mirakel, eller hur? Självklart kunde man önska sig ännu fler mirakler. ... Men man måste vara försiktig, påminde Mma Romatswe sig själv: man skulle inte be om alltför mycket här i livet, särskilt inte när man redan hade så mycket.

Kung Dino av Karlslundsskogen



På skogspromenaden idag träffade vi som vanligt labradorerna Dino och Målle. Dino har hög rang, ser sig som bäst, störst och vackrast - och är också så väluppfostrad och fin. Idag var första gången han och Zorro lekte med varandra, verkligen lekte. Det var intressant att se hur Zorro följde med i glada men vilda krumsprång, dock hela tiden i medvetande om att Dino är högst i rang. Dinos kompis Målle fick inte vara med, han fick sitta intill matte och längta. Som med barn: är man tre så fungerar ofta inte vänskapen.
Efter detta vandrade Klas, jag och Zorro våra vanliga fyra km. Gissa om Zorro var trött när vi kom hem!
I kväll s-/v-grupp i nämnden för funktionshindrade med förberedelse för programnämndens sammanträde på onsdag.