lördag 28 februari 2009

Förtroendevaldas dag



Den här dagen har varit så intressant. Vi har haft "förtroendevaldas dag" med föreläsning och seminarium på universitetet. Det allra bästa var föreläsningen av Erik Amnå, professor vid Örebro universitet. Han talade under rubriken "jourhavande medborgare" om demokrati och samhällsengagemang. En demokrati behöver engagerade medborgare, annars dör demokratin. Men engagemanget måste vara jämlikt. Det ska inte vara själviskt, dvs villaägare som protesterar mot gruppboende i sin närhet, okunnigt, dvs mot bättre vetande, våldsamt, dvs utan hänsyn till andra människor. Det jämlikaste engagemanget visar sig på valdagen, där gäller en människa - en röst utan avseende på vem som lägger rösten. Se bilderna här ovan.
Middagen hos Stuart, Marianne och Rocky igår var trevlig som vanligt med god mat och mysig samvaro. Men Rocky och Zorro kom inte överens utan för Rockys vidkommande innebar kvällen isolering i Stuarts arbetsrum. Vi ska pröva samvaro hundarna emellan på neutral mark i stället, dvs i skogen.
För en liten stund sedan ringde, helt överraskande, min f d svåger Jan. Vi har inte haft kontakt på 30 år! Nu ringde han för att kommentera boken Tores bilder, en sammanställning av Tores efterlämnade släktbilder. Det var roligt att prata med honom!

fredag 27 februari 2009

Zorro 2 år och årsmöte i s-föreningen

Denna dåliga bild är tagen den 29 december 2007 och förställer Zorro och Rocky på gemensam utflykt i skogen. Rockys husse, Stuart, är den "halshuggne" mannen, Zorro är nyklippt och Rocky döljer sig bakom husse... I alla fall kan man konstatera att vintern var snöfattig det året.

Igår fyllde Zorro 2 år! Vi uppvaktade med ett märgben, som han ställde sig lite frågande till. I somras var han jätteglad över sådana men då kunde han ju rusa ut på tomten och gräva ned dem - och senare gräva upp dem igen. Så fick han ett fint halsband och koppel med blommor på - men det fick han redan tidigare för att vara fin när han gästade Karlskrona. Så firade vi med skogspromenad tillsammans med hans kompis lagotton Bliss och hennes husse Mikael.
Igår hade vi också årsmöte i vår s-förening. Styrelsen hade fixat ärtsoppa och pannkaka. Peter fixade ärtsoppan, bröd, smör och ost, Åsa hade gräddat hur många pannkakor som helst, Klas och jag bidrog med sylt till pannkakan. Kranvatten till. Stämningen var som vanligt god, mer som ett vänkalas än som ett formellt sammanträde. 14 personer kom, ganska bra för att vara på ett årsmöte. Valberedningen har det enkelt, ingen avgår ur styrelsen utan det blir omval för hela slanten. Gott betyg men egentligen blir det ju därmed ingen återväxt i styrelsen...
Jag hade skrivit en motion som årsmötet antog och hoppas få den behandlad av partikongressen i sommar. Motionen handlar om att det behövs mer kontroll så att inte gode män och förvaltare missbrukar sin ställning. Exempel är två fall i Dalarna, varav ett i den närmare kretsen...
Idag hela förmiddagen möte i den s k Maritgruppen, dvs politisk samverkan mellan länets kommuner och landstinget i hälso- och sjukvårds- och sociala frågor. Lätt att konstatera att det - äntligen - pågår många ansträngningar att jämka ihop kommunens och landstingets insatser till en helhet i stället för, att som förr, leka Svarte Petter i varje fråga...
I kväll ska vi på middag till Stuart och Marianne och deras hund Rocky. Det är nog nästan ett år sedan vi träffades senast. Då lekte Rocky och Zorro glatt med varandra. Spännande att se hur det blir i kväll...

Och i morgon är det förtroendevaldas dag hela dagen med föreläsningar och seminarier. Jag ska gå men Klas stannar hemma hos Zorro.

onsdag 25 februari 2009

Ny släkting


Jag har fått kontakt med en Trybom-släkting. Trodde vi. Det verkade som att våra släkter löpte samman i min mormors farfars farfar Jakob Trybom, född 1771. Han och hans fru Beata fick många barn. Men det äldsta barnet, Lovisa, som alltså är min nya kontakts anmoder, föddes före Beatas giftermål och står i födelseboken som "oäkta". Det var så på den tiden, allt var inte bättre förr. Det KAN ju vara så att Jakob var far också till Lovisa men man vet ju inte säkert så där före registreringens tid. Prästen bestämde: antingen var man gift och då skrevs faderns namn in i födelseboken, eller också var man inte gift och då skrevs inte faderns namn in. Ett undantag har jag hittat: Jonas Petter Trybom, min mormors farfar, och hans Lovisa (hon hette faktiskt också så) fick sitt första barn 1849 och var då inte gifta. I födelseboken står den lilla flickan antecknad som "oäkta" men där står också "som fader sig angifvit JP Trybom".
Släktforskning är som att lägga pussel - så spännande att se vad det blir till slut. Men nog vore det roligt att veta mer om vad som döljer sig bakom namnen. Hur hade de det, hur levde de? Hur såg de ut?
Den allra äldsta bilden, som jag har av Trybomssläkten är tagen 1897. Den föreställer min mormors mor och mormors far och några av deras barn. Yngst på bilden är Rut som föddes just 1897 och bilden är tagen vid hennes dop. Längst bak står äldsta dottern i sin konfirmations- klänning. Det är Linnéa, min mormor.
Idag har jag utfört ett hedersuppdrag. Jag blev inbjuden att sitta som sekreterare vid studenternas s-förenings årsmöte. Jag kände mig verkligen hedrad: en skara ungdomar, en medelålders årsmötesordförande och en mycket äldre sekreterare. Jag minns ju hur jag, i tjugoårsåldern, betraktade folk i min ålder som jättegamla och jätteskruttiga...
På förmiddagen utflykt till Karlslundsskogen med Zorro. Oj, vad han njuter av snön och av att springa fritt.

tisdag 24 februari 2009

Vardag igen







Vår "sportlovsvecka är slut, vi är tillbaka i Örebro och livet har återtagit sin gilla gång. I morse samlade jag ihop mina orkidéer för gemensamt vattenbad. De blommar alla så vackert, jag tog en bild, se själva. Så passade jag på att fotografera min alldeles nya kamelia, mitt livs första. Jag fick den av Klas´ söner. Den är full av knoppar som så sakteligen slår ut. Jag har också en rikt blommande kaktus, gåva från litteratur- och skönhetscirkeln Biet.
Igår började jag läsa den senaste boken om damernas detektivbyrå: Miraklet på Speede Motors. Samma vänliga ton och trivsamma pekpinnar om hur man ska leva som i tidigare böcker. Jag gillar verkligen dessa böcker.
Idag har vardagen också gett sig tillkänna genom den veckovisa stavpromenaden med Britta Vi gick nog 8 km.
I eftermiddag tar politiken vid. Så vardagen är här. Det är inte så dumt det heller!



onsdag 18 februari 2009

Solig dag i Karlskrona

Onsdag idag. Vi kom i måndags eftermiddag. Här var rustat till fest! Festföremålet var ju jag, en synnerligen trevlig upplevelse. Christina och Maja hade dukat bordet så festligt, så festligt. Nyinköpta champagneglas väntade på att fyllas på. Katarina och Anne stod och skar älgfilén när vi kom, Zorro placerade sig inställsamt vid deras fötter. Christina och jag åkte till stationen och hämtade Boel, som kom med tåg från Kristianstad. Middagen var fantastisk, vinet likaså. Katarina hade gjort en himmelsk chokladtårta. Present till mig och (för tidig) till Klas från Martin och Katarina och deras familjer: övernattning och sälsafari på Örö i september. Jag berättade om alla tidigare "noll-födelsedagar". Vi lade oss sent.
På tisdagsmorgonen samlades vi till något sen frukost. Sedan for Boel hem och vi andra kände behov av kulturella upplevelser och for iväg till länsmuseet och tittade bl a på den åttabenta kalven från 1900. Sedan gick vi till konsthallen och såg utställningen om China girls. 3200 flickor 0-4 år försvinner VARJE DAG i Kina... En gripande utställning. Hur kan de????
Idag har Klas stekt pannkakor till lunch medan Maja och jag tog oss till stationen och hämtade Majas nästkusin från Oskarshamn. Erik har besök av sin punkarkompis Joar, två mycket rara punkare. Christina och Martin jobbar. När Martin kommer hem, vilket är ganska så snart nu, ska vi åka till ridhuset så att jag äntligen får se Maja rida. Christina spelar volleyboll i Ronneby efter jobbet.
Sedan blir det kåldolmar, min livrätt!!!
Ack, så bra jag har det här i Karlskrona!
På lördag vänder vi åter till Örebro. Och på måndag kommer Skrylle, the cat, på månadslångt besök medan Ola, Trini och Elias reser till Spanien.

söndag 15 februari 2009

Nästan 70



Idag är det sista dagen som jag är 69 år. Det, eller möjligen att jag fyller 70 i morgon, har firats idag. Det har varit en rolig dag. Det började ju redan igår. Då kom de vackraste tulpaner, ett helt fång, från Britt och Lasse i Ytterby. En så glad överraskning! Så firade vi Torbjörn, som fyller 44, och mig som alltså ju fyller 70. Idag var det febril aktivitet för att bli klara med buffébordet tills gästerna kom, några vid tretiden och andra någon timme senare. Basen var ICA:s stora fat med kallskuret och exotiska frukter, se bild. Ett glatt sorl vid bordet kunde den glada jubilaren notera, presenter som innebär roliga upplevelser senare. Avslappnad jubilar kunde njuta i glada vänners lag tack vare Mattias och Monica som utgjorde köksdetaljen.
Karin och Annie tillbringade dagen på Gustavsviksbadet med sina farbröder Torbjörn och Staffan. Vi trodde att de skulle dyka upp till måltiden men inte. Vid 19-tiden kom de, hungriga och glada, och tömde faten. Då hade övriga gäster redan gått.
Till syster Geges, den stora Marimekkovännen, ära visar jag här bild av Annie, 6 år, i sin nya klänning... Hon står bredvid den vackra tulpanbuketten från vännerna i Ytterby.
Och i morgon far vi alltså iväg till Karlskrona och sedan har det varit fest i dagarna tre...

lördag 14 februari 2009

I väntan på gäster

70 årig bild där jag vilar i min pappas famn. Framför står storasyster Gunilla, 4 år.
Idag minus 12! Kallt och soligt, snö även i innerstadens parker. Jag har just kommit från morgonpromenad med Z. Han mötte flera hundkompisar och uppskattade det alldeles uppenbarligen.
Till lunch kommer Klas´ barn och barnbarn och de stannar tills i morgon kväll. Jag ska nu göra morotsoppa med räkor till lunch - ett DN-recept som vi inte har prövat tidigare. Djärvt att göra det inför gästmåltid men det verkar bra. Klas har satt deg, alldeles färskt bröd till soppa är särskilt gott. Han ska också förbereda middagen som är en pastarätt med rökt skinka och tomatsås. La escrina heter det och det hela monteras i form just som ett skrin med lock och allt.
Inför morgondagens "öppet hus" har jag förberett så långt möjligt. Resten måste göras i morgon bitti: laxsås till grönkålspajen, potatisskalning, dukning, sallad, glasyr och gräddvispning till tårtor.
Och på måndag far vi iväg till Karlskrona! Jag längtar efter samvaron med mina barn, barnbarn och "svärbarn" och så Boel förstås.


tisdag 10 februari 2009

Midvinter

Karlslund idag. Dis över fälten när vi kom men klart väder när vi for hem igen



Mycket snö och ganska så kallt, idag -7. Vi åke ut till Karlslund i morse. Det var så vackert med all ny snö men svårt att gå på oplogade vägar. Zorr fick isklumpar mellan tårna och kämpade heroiskt för att få bort dem. Men oj så han njuter av snön, rullar i den, ålar i den, springer i den. Och extra tydligt syns det var han ska kissa över de andra hundarnas kiss...
När vi kom hem klippte jag - igen - bort hår mellan hans tår. På eftermiddagen gick vi längs ån på plogade vägar.
Och Magnus har fått jobb! Så fantastiskt att det i alla fall ÄR möjligt om man ligger i och söker. I början av mars börjar han ett, till en början, tre månaders långt jobb hos ISS, som utför saneringsjobb på kärnkraftverket. Han är glad, hans mor är glad och hans mormor är glad...
Förberedelser för öppet hus på söndag fortsätter. Jag har gravat lax, Klas har tvättat vardagsrumsfönstret. I morgon, onsdag, är det nämnddag för både Klas och mig, men på torsdag tar städningen vid...

måndag 9 februari 2009

Födelsedag 2

Så här såg min mamma ut då hon fyllde 50!

Födelsedag

Elisabeth, en av mina systerdöttrar, skrev en kommentar till gårdagens blogginlägg om bild på hennes mormor. Ja, det är ju nästan 100 år sedan bilden togs. Och just idag skulle den lilla flickan på bilden, Elisabeths mormor och min mamma, fylla år, 104. Min mormors kusin, Kalle, fyllde 105 förra sommaren, och är livs levande!

söndag 8 februari 2009

Lagottoklubben

Igår var det första lördagen i månaden och därmed utflykt i lagottoklubben. Det är ett evenemang man inte vill missa, fråga Zorro. Den här gången var det nio lagottos som sprang av och an på skogsvägen i Karlslundsskogen. Hela tiden i största vänskaplighet. Mitt i högen av hundar gick vi, hussar och mattar, och pratade. Nu känner vi ju varandra ganska väl och pratar om ditten och datten, inte minst lagottoerfarenheter. Målet är Frälsningsarméns scoutstuga. Där har vi lite lydnadsträning och så fikar vi - den här gången stående i snön! Så vandrar vi tillbaka och så ser vi fram emot nästa första lördag i månaden. Och när vi kommer hem orkar Zorro inte röra sig på flera timmar och jag är säker på att han tänker vackra tankar om sin förmiddag...
I morse när vi vaknade var det i ett vackert snölandskap - även så här mitt i stan. Zorro och jag pulsade iväg på kisspromenad och Zorro njöt i fulla drag, ålade sig i snön, rullade sig i snön - och kom hem med stora snöbollar runt fötterna. Nu har jag klippt bort päls vid fötterna och på benen och nästa promenad blev bättre för honom.
I morgon börjar en ny vecka - den sista innan jag byter en sexa mot en sjua... Ack, hur har detta gått till?

Lite om digital fotografering

Den här bilden är taget 1911, alltså för 98 år sedan. Den föreställer min mammas farmor (mor till fotografen, se nedan). Till vänster om henne står min mamma Maja, 6 år. I sin farmors knä sitter Brita, 1 år, och till höger står Elsa 4år.

Nu har jag just tittat på bilder av många barn. Jag har kollat i Elisabeths, i Lindas, i Elins bloggar och sett bilder av Lukas, Eddie, Märta-Sara och My - alla är de barnbarn till min syster Gege och hennes Sigge. Fantastiskt det där med digitala bilder, så lätt att dela med sig både på det här sättet och via e-post. Till Linda (som jag aldrig träffat men via hennes blogg nästan som tycker att jag känner ändå...) skrev jag just en fundering om vad som händer i framtiden med dessa bilder. Försvinner de samtidigt som nya IT-system införs? Jag tänker på alla fantastiska ateljéfoton jag har i en låda (de väntar på att klistras in i ett släktalbum). De är från 1910-, 1920 och 1930-talen, svartvita och helt perfekta trots sin höga ålder. Jag har scannat in dem alla för att ha dem tillgängliga då jag har skrivit om släkten. Se en av dem här ovan. Det, liksom alla de andra är tagna av min mammas faster Ida, född på 1870-talet och med egen fotoateljé i Lund.

Jag tänker också på, och det berättade jag för Linda, hur det var med fotografering när Katarina var nyfödd och liten. Pappa Tore tog hur många bilder som helst av henne och vi satt på kvällarna i badrummet, tillfälligtvis omgjort till mörkrum. Vi framkallade, kopierade och förstorade, har många bilder och också de är fortfarande helt felfria.

torsdag 5 februari 2009

Vissen!

Idag är jag inte mitt vanliga alerta jag. På förmiddagen i Karlslund med Zorro, som visade sig från sin olydigaste sida. Fick upp spår och sprang vida utan att låtsas om oss. Inte bra! På eftermiddagen träff med tre föreningar, en och en, om bidrag från kommunen för sin verksamhet. Alla tre föreningarnas verksamhet har jag varit med och startat en gång i tiden: Fontänhuset, Afasihuset och ett rehab.boende. Roligt att återknyta kontakten med de tre verksamheternas ledning men efteråt var jag tämligen utpumpad. Klas hade lagat mat, rotmos och korv. Bra!
Nu är klockan 9, jag har pratat i telefon med Katarina och tittat på Du är vad Du äter. Kan raskt konstatera att den kvinna som relateras inte har någonting gemensamt med mig vad gäller mat och motion... Kvinnan i programmet glömmer att äta och gör det så där var tredje dag... DET är inte mitt problem!
Känner mig färdig för sängen. Är förkylning på väg? Hoppas inte! Jag tar väl ett par magnecyl och säger tack och godnatt!

onsdag 4 februari 2009

Gardiner


Vi har bott här i sju år, snart. Gardinerna i vardagsrummet har varit med hela tiden (för att inte tala om gardinerna i mitt arbetsrum som är mammas gardiner från Lund, tidigt 70-tal men behäftad med så stor nostalgi att de är outbytbara). Byte kändes aktuellt och jag skickade efter från en av våra vanligaste efterskickningsfirmor. Såg bra ut i bild men var sååå sladdriga när de, nystrukna, kom på plats. Så idag gick jag till vår finaste gardinaffär och köpte nya. Jag har strukit och fållat upp och nu är de på plats. Lite 50-talsstuk över dem. Se bild, som dock färgmässigt inte gör dem rättvisa.
Så har jag fortsatt mitt pajbakande och hoppas att det kommer folk och äter dem (och annat) på söndag. Det som blir över av dem och annat blir lunch i Karlskrona på tisdag...
Hela eftermiddagen har det varit sammanträde i Programnämnd Social Välfärd. Beslut togs om att från i vår erbjuda alla i Örebro som är 75 år eller äldre åtta timmars serviceinsatser utan behovsprövning. 175 kr i timmen kostar det om man inte genom inkomstprövning får lägre avgift. Ingen vet vad detta kommer att kosta, jag tror att det blir dyrt...

tisdag 3 februari 2009

Geges födelsedag


Idag är det syster Geges födelsedag. Jag har ringt och gratulerat henne. Nästa måndag skulle det ha varit vår mammas födelsedag (hon skulle ha fyllt 104!) och måndagen efter min! Jag letade fram en bild, tagen för så där 65 år sedan...
Igår var det representantskapsmöte i vårt parti. Vår s-förening hade skickat tre motioner, Klas hade skrivit två och vår styrelskompis Peter en. Den första av Klas´ motioner handlade om vådan av och kostnaderna med stafettläkare. Vi tycker att landstinget måste kämpa på så att deras läkare stannar kvar - ge dem bättre arbetsförhållanden, bättre arbetsmiljö och högre lön - allting blir billigare och bättre än att anlita stafettläkare. Jodå, representantskapet beslöt att skicka motionen vidare till partidistriktet - det är det som har inflytande över landstingets politik.
Den andra motionen handlade om finanskrisen. Titeln var "Bankernas nya pengar". Svaret var dubbelt så långt som motionen och resulterade i att en idépolitisk temkväll ska hållas.
Den tredje motionen handlade om att satsa på öppna mötesplatser för ungdomar. Det behövs fler fritidsgårdar, anser vi. Ja, man skulle se över behovet.
Idag fick jag förfrågan om jag kunde tänka mig att vara sekreterare på s-studenternas årsmöte. Jag kände mig så hedrad och tackade ja men inser att åldersskillnaden mellan medlemmarna och den tillfälliga sekreteraren är väldigt stor...

Nu kom just ett sms från Katarina. Budskapet var en fräckis, som min ålder (se ovan) förbjuder mig att återge!

söndag 1 februari 2009

Halux valgus, hm

Nu har jag just tagit mod till mig och meilat till "min" ortoped att jag vill uppskjuta min fotoperation tills i höst (ev in i evigheten men det skrev jag inte). När jag var där i höstas kom vi överens om operation men han sade också strängt till mig att jag skulle skaffa bättre skor! Fylld av auktoritetstro, som jag är, gick jag redan på hemvägen till affären Bra sko och fick fotvänliga skor utprovade och t o m utlästade för min knöl på höger fot. Senare köpte jag också ett par hundpromenadskängor. Dessa skor har varit min tillflykt sedan dess och följden har blivit att jag är, nästan, besvärsfri. Sex passiva veckor efter en operation och ovissheten om hur pass bra det ändå blir gör att jag inte alls känner mig beredd nu. Nu är ju dessutom våren inplanerad med flera roliga saker...
Söndagen har ägnats åt hundpromenader (tre stycken varav en lång i Karlslundsskogen tillsammans med Klas), städning (konstigt att jag fortfarande städar på en söndag, jag är ju faktiskt ledig också på vardagarna), matlagning och inläsning av handlingar till programnämndens sammanträde i veckan. Nu är det tack och godnatt.