måndag 11 januari 2010

Jobb för rättvisa

Rubriken är Socialdemokraternas och Vänsterpartiets i Örebro budget för 2010. Men det jag vill skriva om nu är en debattartikel i NA, skriven av Johan Pehrsson (FP). Den handlar om de fördomar, som gör att offentliga och privata arbetsgivare inte anställer personer med funktionsnedsättning. Johan Pehrsson skriver bl a om arbetsförmedlingens enkät till arbetsgivare om deras inställning till att anställa eller erbjuda praktik till en person med funktionsnedsättning. Jag delar JP:s besvikelse över resultatet: bara hälften av de offentliga arbersgivarna och ännu färre av de privata kunde tänka sig att anställa en person med funktionsnedsättning - utan att ens ha fått definierat vilken slags funktionsnedsättning det skulle handla om. Detta är upprörande! Särskilt som en annan undersökning visat att 87 % av de arbetsgivare som anställt en person med funktionsnedsättning blir positivt överraskade. Eller, som en chef på Stiftelsen Actíva sade på en konferens häromåret: efter en vecka ser man personen som individ, inte som en person med funktionsnedsättning.
Här är så mycket att kämpa för innan vi är framme vid den nationella handlingsplanens mål, Från patient till medborgare. På onsdag, vid sammanträdet i nämnden för funktionshindrade, får vi information om projektet Jobb i sikte, ett projekt för att underlätta för ungdomar i gymnasiesärskolan att få praktik och jobb.
Socialdemokraterna i Örebro har utsett företrädare för olika politikområden. Jag ska nu kontakta personen som får ansvar för jobb och personen med ansvar för näringslivsfrågor. Jag vill att de, var och en inom sitt område, medverkar till att också personer med olika funktionsnedsättning får tillträde till arbetsmarknaden och därmed blir medborgare fullt ut.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka bra ideer,men de kommer ju från folk som VERKLIGEN bryr sig.Hoppas bara det blir napp!
Min lilla gubbe har ju kämpat i motvind i Paris,för krav på tillgänglighet och kommunikationsfrågor,men ,som han säger,det är bara före valen som frågorna tas upp och sen " glöms "bort