tisdag 2 februari 2010

Lever studiecirkeln...

...eller är den stendöd? I s-föreningen kör vi nu en studiecirkel. Det är valår och vårt material är partiets lokala valprogram. Många är kallade (och har anmält sig) men få är manade. Dock, diskussionens vågor står höga bland oss få som infinner oss. Fyra gånger kvar, sedan avslutar vi med medverkan av "Örebrobänkens i riksdagen" företrädare framför andra, Eva-Lena Jansson.

Sammanträde i programnämnden idag. Bland annat redovisades förslag till bostadsplan för äldreomsorgen - en synnerligen välskriven och intressant läsning. Här finns ett mål om parboende: makar, sambor och registrerade partner, där båda har behov av att bo på ett särskilt boende, ska erbjudas ett gemensamt boende om de så önskar". I detta instämmer jag till 100 %. Och precis så står det sedan fyra år tillbaka i Socialtjänstförordningen. Men i Vård- och omsorgsnämnd öster vill man gå längre och skriver i sitt remissvar, vilket dessutom kräver ändring i Kommunallagen: "Där en har behov av att bo i särskilt boende bör den andre parten beredas möjlighet till gemensamt eller nära boende om så önskas. Makar bör inte tvingas till åtskillnad." Ja, kommunen har ett 70-tal tvårumslägenheter i sina särskilda boenden, där det skulle kunna vara möjligt att bo tillsammans om en har vårdbehov men inte den andra. Men flytta in där utan dokumenterat behov går ju inte. "Nära boende", t ex i seniorboende nära det vård-/gruppboende där maken bor, kräver att det finns en lägenhet ledig och att den passar den flyttande, som kanske ska bo där i många år. Och betyder då inte hemmet, grannskapet, grannarna så mycket att man hellre stannar där för ett fortsatt aktivt liv? "Nära boende" innebär ju dessutom också att "makar tvingas till åtskillnad".

Nu har jag chattat med dottersonen Magnus, som snart ska fara till Holland och träffa sin flickvän, som jobbar där. Hans längtan är stor och det är säkert också hennes.
Och jag har just packat lite för min stockholmsresa i morgon, tillbaka på torsdag.

Inga kommentarer: