måndag 28 juli 2008

Laxemar-Pataholm-Karlskrona



































































Min vardag har varit allt annat än vardaglig de senaste dagarna. Det fordras många bilder för att illustrera alla mina upplevelser.











I lördags for Klas, jag och Zorro till Laxemar till Martin och Christina, Erik och Maja. Strålande sommarväder och vi packade fort ihop vår lunch och for med båten Amanda till den s k Ormön. Bad och sol och trevlig samvaro. På kvällen grillade vi hemma hos dem i Laxemar och först njöt vi av Lasses nyrökta ål på macka - snart den sista sade Lasse som tror att ålfiske snart förbjuds totalt.











På söndagen var det samma strålande väder, ny lunchpackning och iväg i bilarna till Kråkelund. Därifrån for Klas och Zorro så småningom tillbaka till Askö och familjen Drottman och jag gjorde oss beredda att fara till Karlskrona. D v s Maja stannar hela veckan i Laxemar tillsammans med sin moster Maggan. Maja håller på att ta silvermagistern i simskolan och vill inte avbryta detta.











Vi andra for alltså iväg. I Kalmar skulle vi hämta Eriks syssling David vid tåget. Vi var ute i väldigt god tid så när Martin föreslog att vi skulle ta en sväng om Pataholm så var det ju en utmärkt idé.











I Pataholm var det fullt av folk för det var hembygdens dag eller något liknande. Vi började med att gå på en lokal konstutställning och där sprang vi nästan ihop med självaste kungen. Så gick vi till hembygdsgården och drack kaffe med hemlagad ostkaka (väldigt delikat) och vem satt där på en bänk och drack kaffe om inte kungen och Silvia.











Så fortsatte vi till Kalmar, åt glass i stadsparken och tittade på det nya konstmuseet och till sist var det dags att möta upp vid tåget.











I dag har Martin och Christina jobbat. Själv kunde jag i morse, som alltid här, njuta av utsikten från balkongen. Och småprata med Erik då han åt frukost redan kl 9 i morse.











Jag försökte få med Erik och David på båtutflykt men lyckades inte och for därför själv med båten Axel till Skärfva, af Chapmans sommarhus. Ett fantastiskt hus av gulmålat trä, byggt under senare delen av 1700-talet. Tanken var att bygga en torpstuga med tre rum men till sist blev det mer som ett palats. Kungen, Gustav III, stod för kostnaden och kom för att se vad han lovat af Chapman. Då han såg "torpstugan" lär han ha blivit så arg att han gav af Chapman en örfil.











Ett rum på Skärfva, af Chapmans kabinett, var fyllt av kinesiska djonker, målade på rispapper. En släkting till af Chapman hade fört dem med sig från Kina, 99 stycken.











Efter en dryg timmes guidning satte jag mig på stenbyggan, lyssnade på Lisa Marklunds bok Livstid i min mp3-spelare tills båten Axel svängde runt hörnet.











När vi alla samlats igen och ätit middag for vi till Långö och tog ett kvällsbad. Varmt i vattnet, minst 22 grader.











Från Maggan fick vi veta att Maja idag har simmat 5.000 meter - en enorm prestation av en 10-åring!

Inga kommentarer: